
La qualitat assistencial es referix al grau en què l'atenció sanitària proporcionada millora satisfació dels individus i les poblacions, basant-se en la millor evidència científica disponible. Implica seguretat, efectivitat, eficiència, equitat, oportunitat i atenció centrada en el pacient.
En el nostre entorn, això es traduïx en [esmentar exemples específics de la institució, com a protocols basats en evidència, indicadors clau de qualitat, etc.].
Cada acció que realitzes té un impacte en la qualitat. Des de la correcta administració de medicació i l'aplicació de cures basades en evidència, fins a la comunicació efectiva amb el pacient i l'equip, la detecció precoç de complicacions i el compliment dels protocols.
La teua observació i el teu juí clínic són fonamentals per a identificar àrees de millora i garantir la seguretat del pacient.
El teu paper és fonamental. Has de conéixer i aplicar les guies i protocols en la teua pràctica diària.
Si tens dubtes sobre la seua aplicació o identifiques àrees de millora, és important que ho comuniques als teus responsables o als comités corresponents. La teua experiència clínica és essencial per a l'adaptació i millora contínua d'estos documents.
Has de notificar qualsevol situació que haja causat o podria haver causat mal a un pacient. Això inclou errors de medicació, caigudes, infeccions nosocomials, problemes amb equips, errors de comunicació, retards en l'atenció, quasi incidents (situacions en les quals l'error es va evitar abans de causar mal), etc. Fins i tot els "quasi incidents" són valuosos per a identificar riscos i previndre futurs incidents.
Totes les notificacions es revisen i analitzen per l'equip de qualitat i seguretat. Depenent de la gravetat i la naturalesa de l'incident, es pot dur a terme una investigació més profunda per a identificar les causes arrel i les àrees de millora. S'implementen mesures correctives i preventives per a evitar que tornen a ocórrer incidents similars.
L'objectiu principal de SINEA és aprendre i millorar la seguretat del pacient, no buscar culpables. Es fomenta una cultura de notificació oberta i honesta. L'enfocament està en l'anàlisi del sistema i els processos, no en la culpabilització individual. No obstant això, en casos de negligència greu o dolenta praxi, se seguiran els procediments disciplinaris corresponents.
Participar en SINEA contribuïx a crear un entorn de treball més segur tant per als pacients com per als professionals. Permet identificar riscos i previndre futurs incidents, la qual cosa reduïx l'estrés i la càrrega de treball associats a la gestió de complicacions. A més, demostra el teu compromís amb la qualitat i la seguretat del pacient.
Pots trobar més informació i recursos en intranet i pàgina web de l'hospital. També s'oferixen sessions de formació periòdiques sobre estos temes. No dubtes a preguntar als teus supervisors o a l'equip de qualitat si tens algun dubte.
- Revisions àgils: Actualitzar protocols trimestralment basant-se en revisions sistemàtiques. (ej: bases Cochrane).
- Formació: microaprenentatges via plataformes digitals (ej: mòduls de 10 minuts sobre noves guies).
- Pilots controlats: Provar canvis en una unitat abans d'escalar-los (ej: implementació de mesures per a sèpsies).