
La Direcció d'Infermeria del Departament de Salut d'Alacant estableix el compromís amb un model de cures basat en la millor evidència científica, la humanització de l'atenció i la transformació digital i innovació en els processos assistencials. En el nostre context, l'atenció hospitalària es fonamenta a les 14 necessitats bàsiques de Virginia Henderson, mentre que l'atenció primària segueix el model de patrons funcionals de salut de Marjory Gordon. Aquests enfocaments permeten una atenció centrada en la persona, garantint la continuïtat de les cures i millorant els resultats en salut.
La Direcció d'Infermeria del Departament de Salut d'Alacant té com a missió garantir una atenció d'alta qualitat, centrada en la persona, basada en models estandarditzats de cures promovent l'autonomia del pacient i garantint la seguretat, l'equitat i l'accessibilitat en l'atenció sanitària, en un entorn d'innovació i transformació digital. A través del lideratge i la formació contínua, busquem optimitzar la pràctica infermera mitjançant l'ús de tecnologies avançades i eines digitals que millorin la seguretat, l'eficiència i la personalització de la cura.
Ser un referent en l'excel·lència de la cura infermera mitjançant la implementació de models científics que permetin una assistència eficient, humanitzada i basada en l'evidència, optimitzant els resultats en salut, així com incorporant models d'atenció innovadors que integrin la transformació digital, la intel·ligència artificial i l'anàlisi de dades per millorar la presa de decisions i l'eficiència en la gestió de la cura. Apostem per una infermeria proactiva, autònoma i compromesa amb la millora contínua a tots els nivells assistencials.
- Humanització: Atenció centrada en la persona, respectant-ne les necessitats i promovent-ne el benestar integral.
- Innovació: Incorporació de noves tecnologies i eines digitals per a la millora de la cura infermera.
- Qualitat i seguretat: Aplicació de models de cura basats en l'evidència per garantir la seguretat del pacient.
- Ètica i respecte: Atenció equitativa, respectant la dignitat i els valors de cada pacient.
- Formació continuada: Desenvolupament professional basat en l'actualització constant de coneixements i habilitats.
- Treball en equip: Col·laboració interdisciplinar per a una atenció integral i coordinada. Compromís amb la transformació digital: Integració de solucions digitals per a la millora de la gestió i prestació de cures.
- Investigació per al desenvolupament de la disciplina generant coneixements científics que milloren la qualitat de les cures i seguretat del pacient.
Als centres hospitalaris del Departament de Salut d'Alacant, la pràctica infermera s'estructura al voltant de les 14 necessitats bàsiques de Virginia Henderson, enfocat a la identificació de dèficits en les necessitats del pacient per proporcionar cures que fomentin la seva independència, cosa que permet un abordatge integral del pacient. Aquest model afavoreix:
- Una valoració completa i personalitzada de cada pacient amb una atenció integral, facilitant la individualització de les cures i la recuperació hospitalària òptima del pacient.
- La planificació de cures basada en diagnòstics infermers NANDA, intervencions NIC i resultats NOC.
- La promoció de la independència del pacient en la mesura que sigui possible.
- La coordinació interdisciplinària per garantir una atenció holística. La implementació de ferramentes digitals per a la gestió de dades i optimització del temps assistencial.
A l'àmbit d'atenció primària, la valoració infermera es fonamenta en els patrons funcionals de salut de Marjory Gordon. Aquest enfocament permet:
- Avaluar de manera sistemàtica i global l'estat de salut del pacient a l'àmbit comunitari, facilitant la detecció precoç de problemes i la promoció de la salut Identificar riscos i necessitats de salut de manera estructurada.
- Planificar intervencions orientades a la promoció de la salut i prevenció de malalties.
- Personalitzar l'atenció en funció de les condicions socioeconòmiques, culturals i ambientals de la persona, la família i la comunitat.
- Afavorir l'autocura del pacient fomentant-ne la independència i el benestar i la gestió de malalties cròniques.
- Utilitzar eines digitals per a la monitorització i seguiment remot.
L'aplicació d'aquests models als diferents àmbits assistencials del Departament de Salut d'Alacant ha permès:
- Més seguretat del pacient mitjançant una valoració estructurada i la identificació primerenca de riscos.
- Millora en la continuïtat de la cura, establint plans d'intervenció personalitzats a l'hospital i l'atenció primària.
- Major satisfacció del pacient, promovent-ne l'autonomia i la participació en la presa de decisions sobre la seva salut.
- Optimitzar la gestió de recursos mitjançant una planificació efectiva de cures, reduint hospitalitzacions evitables i afavorint l'autocura a domicili.
- Unificar criteris a la pràctica infermera, afavorint la presa de decisions basada en l'evidència.
- Potenciar la digitalització en la gestió de la informació clínica i leficiència en la documentació assistencial.
- Reducció de complicacions hospitalàries, afavorint l'alta precoç i la òptima recuperació
La Direcció d'Infermeria del Departament de Salut d'Alacant reitera el seu compromís amb la implementació de models de cures estandarditzats que garanteixin una atenció de qualitat, segura i centrada en la persona. eixos estratègics clau per enfortir aquest model, optimitzar els recursos i millorar lexperiència del pacient i del professional.
En definitiva, amb la implementació d'aquests models infermers la Direcció d'Infermeria del Departament de Salut d'Alacant incorpora pràctiques que aporten valor com són:
- Plans de cures estandarditzades amb taxonomia NANDA, NIC i NOC.
- Ús d'eines tecnològiques per a la monitorització del pacient a l'Atenció Primària.
- Protocols de continuïtat assistencial hospital-atenció primària.
- Foment de l'autocura mitjançant educació sanitària.
- Programes de detecció precoç i prevenció en pacients de risc.
Per continuar enfortint aquest model de cures, es recomana:
- La formació contínua dels professionals d'infermeria a l'aplicació dels dos models ia l'ús de NANDA, NIC i NOC.
- Fomentar la coordinació entre Atenció Primària i Hospitalària per garantir la continuïtat de les cures.
- L'avaluació periòdica de l'impacte d'aquests enfocaments en els resultats en salut.
- La promoció d'estratègies d'humanització, personalització de la cura i incorporació dels pacients a la presa de decisions dels processos i procediments.
- L'impuls de la investigació en infermeria i avaluació de resultats per optimitzar les intervencions i la presa de decisions basades en evidència, millorant així la qualitat assistencial.
- La implementació i millora de les eines digitals per a la gestió de cures i el seguiment integral de pacients.